Élménydús szobafestés! Ötletek, tippek a festés könnyítéséhez

Mielőtt belekezdünk a szobafestésbe, festésbe elsődlegesen ki kell választanunk a megfelelő színt. Fontos, hogy olyat válasszunk, ami hozzánk a legközelebb áll. Ízlésben, színvilágban, de gondoljunk arra, hogy ha kis gyermekünk van, akkor mi a legpraktikusabb. Gyermekeseknek a leginkább ajánlott szín a fehér, mivel ez könnyen kezelhető, és az esetleges szennyeződéseket olcsóbban festethetjük át. Javíttathatjuk ki.

Kísérletezőknek ajánlatos figyelembe venni, a szoba méretét festéskor. Szobafestők, festők kis szobánál, sötét, udvari, kevés fényt beengedő ablakoknál a világos színeket szokták ajánlani. Mivel ezek tágítják a tért. Így a szoba nagyobbnak, világosabbnak tűnik festés után. Ha viszont nagy terünk van, vagy a szoba belmagassága megengedi, akkor célszerűbb sötétebb árnyalatot választani. Ezzel szűkíthetjük a térhatást. Ezeket a trükköket érdemes szobafestés, festés előtt figyelembe venni.

Házi és szobafestővel történő festés szabályai

Festési előkészületek. Akár saját kezünkkel végezzük, akár szobafestő szakemberrel végezzük, végeztetjük a munkát, fontos, hogy odafigyeljünk a bútoraink épségére. Végeredményben egy új színt szeretnénk a falakra, és nem új bútorokat. Ezért első lépésként takarófóliát kell beszereznünk. Ebből célszerű többet venni, mint ami négyzetméterre kell, mivel adódhatnak hibák. Így megkímélve magunkat a bosszúságtól. A nagy térrel rendelkezőknek könnyű dolga van, mivel a bútorokat csak a szoba középére kell összepakolni. És itt letakarhatók a fóliával, hogy a szobafestése élvezhessük az új színt, és a friss festés illatát. Takarítani is egyszerűbb ezzel a megoldással.

Amennyiben a szobafestő szakember segítségét vesszük igénybe, de nem éri el a falakat, úgy megoldás lehet a festés megkönnyítésére, ha a másik szobába helyezzük át bútorainkat. Gondosan oda kell figyelni a padló, parketta, és a szabadon maradt felületek védelmére is, mielőtt neki kezdünk a festésnek. Ezeket is takarjuk le a maradék fóliával. Ha a szobában tükröt tartunk, azokat is takarjuk le, vagy fedjük be újságpapírral. Ezt a megoldást alkalmazhatjuk az ablakokon, és az üvegfelületeken. Festés, szobafestés után nehezen és karcosan lehet eltávolítani a lecsöppent festéket.

Figyelnünk kell továbbá a dugaljakra, kapcsolókra. Ha módunkban áll, vagy van villanyszerelő ismerősünk, akkor távolítsuk el ezeket a falról, mielőtt azt lefestjük az új színnel.

Egyéni, házi vagy szobafestős megoldás?

Komoly döntés, ami nagyban függ a pénztárcánktól. Számtalan lehetőségünk van festéskor, hogy saját magunk szerezzük be a festéket és a kiválasztott színt. De aki nem érez elegendő kreatívitást magában, az bízhatja az anyagok beszerzését a szobafestő szakmunkásra. Nyilván, ha amellett döntünk, hogy a festőszaki szerezze be az anyagot, az befolyásolja a munkadíjat. Szakembere válogatja, hogy mennyire van leterhelve munkával, ezért ez is módosíthat a vállalási áron. Érdemes több árajánlatot bekérni, mielőtt döntenénk, hogy egyénileg, avagy festővel végezzük, végeztetjük el a munkát.

Előkészületek, lépések szobafestéskor

Panellakásban, új építésű lakásban könnyű dolgunk van, mivel a falfelület még új, így kevesebb munka van vele. Régi bérházak, régi falak esetében az első, hogy lekaparjuk a tapétát – amennyiben van – és a festéket. Az előkészített glettanyaggal az egyenetlenségeket kijavítjuk. A glett száradása után teljesen simára kell csiszolni, és portalanítani a felületet.

Ahhoz, hogy a foltmentességet elkerüljük nagyon fontos lépés az alapozófesték felvitele. Minden anyag más és más lehet, ez határozza meg, hogy festésnél hány rétegben kell felhordani a falra az anyagot. Néhány festést könnyítő praktika figyelembe vételével meggyorsíthatjuk a szobánk festését. Nagy falfelületnél segítségül hívhatjuk a falfestő gépet, vagy hengert. A kisebb éleket, díszítéseket a megfelelő ecsettel végezzük. A bútorok helyükre pakolása előtt várjuk meg, míg a festék megszárad a falakon. Szellőztessünk, akár napokig is, ennek hosszúsága is függ a falfelülettől. Léteznek szobafestés minták, ezekből mindig az ízlésünknek megfelelőt válasszuk, hiszen mi fogunk nap mint nap ránézni a velünk szemben lévő falra.

Lakásfestéskor aki az egyszerűbb meszelést választja falfestés helyett, annak ajánljuk, hogy a munka befejeztével a csempét, üvegfelületeket ecetes, vagy citromsavas és legvégül szódabikarbónás vízzel mossa le azokat.

alfoldi-istvanAlföldi István

Építészmérnök - Az utóbbi 25 évemben főként hőszigeteléssel foglalkoztam, forduljon hozzám bizalommal! Thermo-Shield Hivatalos Magyarországi Képviselet

 

Egy hozzászólás a(z) “Élménydús szobafestés! Ötletek, tippek a festés könnyítéséhez” oldalhoz

  1. Tisztelt Alföldi István!
    Végignéztem ezen az oldalon az első fület, a termékeket. Ilyet azonban nem találtam.
    Pl. 400 gr Thermo-Shield adalék 5 liter festékhez. Ilyesmit kerestem.
    Én a nanokerámiás adalékot keresem, ebben tudnak segíteni?
    Mindössze 100-400 grammra lenne szükségem, nem festékbe keverve egy kísérlethez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 + tizenhat =